5 vilde vinteraktiviteter i naturen - uden sne!
Vinter uden sne? Det lyder måske lidt trist, men det behøver det slet ikke at være! Faktisk er naturen lige så fuld af muligheder og magiske oplevelser, når jorden ikke er dækket af sne.
Det handler bare om at se naturen med lidt anderledes øjne – og om at finde sin indre opdagelsesrejsende frem. Uanset om I bor tæt på skov, strand eller har en lille baghave, er vinterens natur et skattekammer fyldt med sjove og vilde oplevelser.
Sæt tempoet lidt ned, mærk kulden bide i næsen, og lad jer rive med af naturens vilde vintermagi!
Vinterdyr-ABC og bingo!
Måske ser naturen og jeres omgivelser grå og kedelige ud i vintervejret. Men det betyder ikke, at der ikke er spændende ting at finde. Hvad med at blive vinter-detektiv? Lav en liste over ting, I kan finde i naturen om vinteren.
Ud fra den liste kan I lave Naturbingo, som kan laves på mange forskellige måder. Tegn for eksempel en bingoplade på papir med et antal. I hvert felt kan man tegne eller lægge en ting fra naturen (sten, kogle, fjer, blade m.m.).
Hver deltager får nu en bingoplade med tegningerne og skal så finde de ting, der er på pladen. Første hold, der finder alle ting, har ”Naturbingo” og vinder.
For at hjælpe jer på vej er her nogle eksempler på ting, dyr og planter, I kan finde:
Sten, kogle, fjer, skovdue, skade, krage, måge, fyrretræ, fuglerede, dyrespor, dyrelort, bille, bænkebider.
Moderne skattejagt
Hvem sagde, at skattejagt er en aktivitet, der hører til fødselsdagsfester? Skattejagter kan laves hele året i haven og parker, men også ude i den vilde natur!
Én mulighed er at tjekke VILDs store mørke-skattejagt ud.
Og hvis I er ude på at sikre den helt tunge nattesøvn, kan I tage på jagt efter trolde! Kunstneren Thomas Dambo har skabt en række store imponerende kæmper af træ, som er placeret forskellige steder i landet. Orientér jer i kortet over troldenes placering, og så er det ellers at gå på jagt!
Tip til skattejagt: Kender du Geocaching? Geocaching er en app, der fører jer på en begivenhedsrig jagt efter skjulte skatte (caches) i naturen ved hjælp af GPS. Skattene er lagt ud af andre brugere af appen, og I kan også være med til at bidrage til skatkammeret ved at lægge jeres egen cache ud og indtaste koordinaterne i appen, så andre kan gå på jagt efter jeres skat.
Fotografér naturen
Er børnene lidt større, er det en fantastisk aktivitet at fotografere naturen. Her er tre hurtige tips til jer, der gerne vil gøre billeder af naturen, planterne og dyrene mega skarpe at se på.
- Et fast fotoskjul giver som regel lidt bedre resultater, fordi dyr og fugle efterhånden vænner sig til dets tilstedeværelse. Et fast skjul kan være et legehus, shelter eller et, du selv har bygget.
- Når fuglen eller dyret endelig er der, gælder det om at skyde mange billeder. Jo hurtigere kameraet er, jo større er chancen for at få lige dét ene billede, som er helt specielt.
- Hold øje med bevægelse og adfærd, og hold knappen nede, når der sker noget. Adfærdsbilleder er langt mere interessante at kigge på end mere stillestående portrætter.
Se flere tips og vejledninger til at fotografere naturen.
Mad over bål
Der er næsten ikke noget bedre end at hygge sig rundt om et bål i mørket. Så hvad med at tage aftensmaden i haven eller på en nærliggende lejrplads?
At bygge et bål er i sig selv en sjov aktivitet. Og her kan du finde eksempler på måder, man kan bygge bål på. Prøv for eksempel VILDs favoritbål!
Mad over bål smager fænomenalt. Prøv at steg lækre urtefrikadeller over ilden, lækre grønne snobrød eller måske en varm linsegryde. Det er også helt okay og lige så vildt at lave maden i forvejen og varme den over bål.
Oplev mørkets vilde fænomener
Det er en helt særlig oplevelse at opleve vintermørket og de fænomener, der hører sig til. Det er både stjernebilleder, stjerneskud, månen og insekter og dyr, der er natteaktive. F.eks. ugler og ræve.
Når I skal opleve vintermørket, så skal øjnene lige vænne sig til mørket. Fra du slukker lyset på din lommelygte, og til du har fået nattesyn, går der cirka 20 minutter. I vil blive overrasket over, hvor meget du reelt kan se i mørket, så undgå derfor gerne at bruge kunstigt lys.
Sidder I helt stille, vil I måske kunne høre dyrene pusle i skovbunden, uglen tude i det fjerne, og opleve nattens insekter sværme omkring.
En god idé og et hit hos børnene er at hænge reflekser op i træer i løbet af dagtimerne. Når mørket falder på, kan I med jeres lommelygter lyse fra refleks til refleks, og på den måde gå igennem ruten. Husk at gå helt stille – dels så I ikke snubler, og dels for at I bedre kan se/høre nogle af de dyr og insekter, der er blevet aktive i aftenmørket.
Husk også at kigge op, og se stjernerne. Planetarium har en fin kalender, hvor man kan se, hvad der rører sig på himlen hele året rundt, hvornår der er meteorsværme osv. Og så kan det være en idé at bruge en bog med stjernebilleder eller en app, som kan guide jer til himlens stjernebilleder.