Test Image 2

Sankesæsonen er i gang: Gå på jagt efter de her 5 smage i naturen

Naturen er fyldt med smage. Sødt, salt, bittert. Det er bestemt ikke alt, man kan eller bør plukke – f.eks. er mange bær giftige. Men der er masser af skud, blade, safter og planter, som faktisk smager fantastisk. 

Vi har håndplukket 5 vilde smage, som I kan gå på jagt efter i naturen. Skal I prøve opskrifterne af bagefter? 

Skovmærke

Den søde smag: Skovmærke 

Skovmærke vokser i løvskove i hele landet. Den blomstrer omkring maj og juni, hvor den smager allerbedst. Men den kan plukkes helt fra april.  Når I skal finde skovmærke, skal I kigge mod jorden, da den vokser tæt mellem skovens træer – gerne skyggefulde steder.

Det vigtigste er, at den har fugtig muldjord at vokse i – og så kan den faktisk overleve mange steder, selv i parker og grøftekanter. Skovmærke smager sødt, men også krydret – den har en essens af mandel og vanilje, men også kanel. Mange laver derfor snaps eller sirup af skovmærke.  

Hvornår? Fra april til oktober, men især maj-juni.  

Sådan gør du: 

Pluk hele blomsten, men kun over den øverste krans af blade. På den måde kan planten vokse videre.  

Opskrift til at lave skovmærke-sirup:  

Derhjemme kan I koge 2 dl sukker og 4 dl vand op med et bundt skovmærke og saften af en citron. Lad den trække på køl et par dage, herefter sier I stænglerne fra. Den smager skønt i desserter eller i te i stedet for sukker. Den kan også bruges til tilsmagning af vinaigrette. 

Obs: Skovmærke indeholder stoffet kumarin, som kan give maven problemer. Spis derfor kun begrænsede mængder. 

Skovmærker

Strandkarse

Den skarpe smag: Strandkarse 

Strandkarse har en stærk, krydret smag, der prikker lidt på tungen – ligesom peberrod! Den sætter gang i smagsløgene og er vildt god som en slags naturlig krydderurt. Bladene kan hakkes fint og bruges i dressinger, på æggemadder eller blandes i kartoffelsalat. 

Strandkarse vokser langs kyster – især på stenede og grusede steder. Den har smukke, grønne blade og små, hvide blomster, som man også kan spise. 


Hvornår? Den vokser fra april til juli – men smager bedst, før den blomstrer. 

Sådan gør du: 
Pluk de spæde blade tidligt på sæsonen – de er milde og friske. Skyl dem godt og hak dem fint.

En god begyndelse er at lave en vild kartoffelsalat med strandkarse: Kog nye kartofler og skær dem i skiver. Bland dem med lidt creme fraiche eller yoghurt, hakket strandkarse, lidt dijonsennep og citronsaft. Smag til med salt og peber – og måske en smule honning for at runde smagen af. Det bliver en krydret, cremet salat med smæk på smagen! Strandkarsen kan også drysses oven på æggemadder eller røres i en kold pastasalat. Blomsterne er også spiselige og pynter flot på toppen. 

strandkarse (1)

Ramsløg

Smagen af hvidløg - Ramsløg 

Ramsløg er efterhånden den mest kendte plante fra naturens eget spisekammer, og de er mange steder. Skovbunde i det meste af Danmark dufter på denne tid af året af den kendte plante, som kan bruges i wokretter, som grøntsag, som pesto eller krydderurt, eller som kan tørres til senere brug. Ramsløget dufter meget af løg elle hvidløg, og den smager også af det.  

Det er vigtigt, at man ikke forveksler ramsløgene med den giftige liljekonval, men ved at nulre bladene og dufte til dem, kan man sikre sig, at det rent faktisk er ramsløg, man har plukket. Ramsløgene dufter nemlig, hvilket liljekonvallen ikke gør. Ramsløgene er utroligt rige på c-vitamin – meget rigere end citron. 

Findes i stort antal i de fleste danske løvskove, trives i skyggen.  

Hvornår? Sæsonen begynder i marts og strækker sig frem til juni. 

sådan laver du ramsløgpesto:

Pluk bladene. Blend dem, pinjekerner, parmesan, citronsaft, olivenolie og salt og peber. Det kan være en god idé at tilføje lidt persille for at mildne ramsløgets bitterhed. Persille fortynder smagen og gør pestoen virkelig lækker. Denne opskrift gælder i øvrigt også skvalderkål og brændenælde.  

Ramsløg i skovbunden

Brændenælde

Den friske smag af spinat - brændenælde 

Brændenældesmagen er en smule spinatagtig, men der er mere bid i dem i tilberedt tilstand end spinat. De kan bruges i retter, hvor man ellers ville have brugt spinat. Brændenælder har et højt indhold af protein, mineraler og a- og c-vitamin. Og de kan bruges i et væld af forskellige retter. Supper, som chips, krydderurt, omelet.  

Brændenælder vokser overalt – den er hårdfør og trives i næringsrig jord, hvor den hurtigt dominerer i landskabet. Den findes i hegn, grøftekanter, i skove og skovbryn og alle mulige andre steder. 

Hvornår? Den vokser fra marts til oktober. Den smager dog mest spændende tidligt på sæsonen – april, maj, juni og juli.  

Sådan gør du:

Tidligt på sæsonen skal I gå efter de friske skud, som plukkes af. De smager nemlig af mest. Senere på sæsonen er det en god ide at kappe stænglen på planten af cirka 15 cm ned. Så vokser planten ud igen.  

Brændenælden har små ’hår’, som skader i huden ved berøring. Den brændende fornemmelse kommer, når brændenældens saft trænger ind i huden. Den indeholder nemlig gift, som er designet til at holde os og andre dyr fra at spise den. Derfor er det en god idé at bruge tykke havehandsker eller en saks, når I plukker brændenælder.  

Opskrift på brændenældesalt:

Når I har plukket en masse lækre blade, kan I bage dem i ovnen på 230 grader i et kvarter. Så bliver de sprøde. Knus herefter bladene til groft pulver og bland med salt. Og vupti, har I en lækker brændenældesalt, som smager fantastisk på popcorn. Det ser også vildt sejt ud!  

Brændenældeskud

Strandarve

Smagen af agurk – Strandarve 

Strandarve har en mild, frisk smag, der minder lidt om agurk – og så knaser den på den helt rigtige måde! Den er saftig og lækker, og man kan sagtens spise den rå. Brug den fx i salater, som pynt på rugbrødsmadder eller i en dip. 

Strandarve vokser i sandet jord – gerne i klitter eller tæt ved stranden. Den er nem at kende med sine tykke, grønne blade, der nærmest ligner små, kødfulde skeer. 

Hvornår?

Strandarve kan findes fra forår til sensommer – fra april til september. 

Sådan gør du: 
Pluk de friske topskud og blade – de er mest smagfulde. Skyl dem godt derhjemme. Strandarve smager allerbedst rå, så prøv at hakke den og blande den i en frisk sommersalat med jordbær, feta og lidt citron – det smager vildt godt!

I kan også lave en vild stranddip: Blend strandarve med creme fraiche, lidt revet citronskal, citronsaft og en smule honning. Det giver en frisk, cremet dip, som passer perfekt til nye kartofler eller som dressing til grillede grøntsager. Hvis I har lyst til at eksperimentere, så prøv at lægge strandarve på rugbrød med kogt æg og drys lidt salt og peber på – det smager både sundt og salt fra havet. 

 

strandarve